måndag, juli 17, 2006

Planeringskonferens på slottet vid nervbanornas vagnhall


Man anlände till Säröhus under eftermiddagen, palatset tornade upp sig säkert åtta meter över den oförställt tappra lilla skaran, solen var ett djur. I lobbyn kunde hela ens synfält flyta fram med sin geléiga massa, det mesta geggade det av sig på. I den lobbyn fungerade synen plötsligt som hörseln; ju längre bort det man såg, desto svårare var det att urskilja vad det var, rummets akustik gav det oväntade sammanblandningar på näthinnan. Å andra sidan kunde man se det som fanns runt hörnen och bakom väggar! Bara det var nära nog. Det var som ett hav av soffor, blankt svart läder, vi låg där och flöt ut. Vi liksom surfade fram på en ocean av blänkande hud, man kunde inte sitta på sofforna för färgen var så hal, man bara gled iväg. Men eftersom allt var gjort av soffor därinne så hamnade man bara på nya soffdynor som var exakt likadana, ett halkuniversum där ekborden var öar med sherryglas som palmer, torr sherry som vi svepte med oss i farten, den gled ned för strupen och fyllde ut hela kroppen inifrån. På detta vis blev vi metastabila. Himlen utanför tittade kallt på oss in genom de höga fönstren, anklagande och hotfullt med ljus så vitt att det kunde lysa upp själva de vågrörelser som uppstod i luften då vi rörde oss, men den kom inte åt oss så länge vi var där inne i salongen. ”Tur för oss!” sa vi och släpades upp för trapporna på en presenning vävd av guld och purpur, konferenslokalen närmade sig, på andra våningen var den. Tjänarna som drog oss sa ingenting. Deras tystnad var så intensiv att den sträckte sig upp genom struparna ut över hela deras kroppar och omslöt dem fullkomligt. Under konferensens två dagar kunde vi inte se dem överhuvudtaget, men små små tecken visade på att de fanns där hela tiden; en tappad penna som plötsligt återigen låg där vid högerhanden just där man behövde den, en handduk som sträcktes fram från bakom ens rygg då man klev upp från sin jacuzzi i spat, doftande av citrus, ingefära och sandelträ.





På planerings-
seminariet gick det till vill jag lova! En av oss höjde sin stämma och talade majestätiskt, och en sekund senare hade vi hört det allihop. De andra i planeringsgru
ppen ställde sig upp och gestikulerade, deras vilda sång hördes ända ut på Internet och sträckte sig in i tusentals människors vardagsrum, gav gensvar från alla världens hörn. Ett ögonblick förenades alla i en gemensam frekvens, hela universum svängde i en allomslutande resonans som så när fick allt att vibrera sönder. Det var då jag själv tog till orda; med en blick som var lika bestämd som allvarsam hörde man mig tala om mina visioner, mina planer och drömmar, mina husdjur och musikinstrument. Då lyssnade de alla och allting stannade upp. Ja, det var så jag räddade hela TAP-seminariets planeringsgrupp från total utplåning.




Sedan gick allt efter planerna. Det var inte så konstigt, för planerna gjordes upp i samma sekund som de utfördes. Så fort vi gjorde något, så bestämdes det att det var precis det vi skulle göra. Vi var inte ensamma; genom oss bestämde hela Säröhus hur planen för våra två dagar skulle se ut. När vi såg på oss själva i de guldinramade ornamenterade speglarna var det hela Säröhus som tittade tillbaka ut på oss. Det hela loggfördes någonstans i konferenscentrets hjärta av en trygg hand som aldrig beskådats av mänskliga ögon. Det var tur det, för allting förändrades ständigt; sinnesintrycken bytte logik med varandra, tiden och rummet gled över i varandra och välvde sig över oss som ett sammetsdraperi broderat i alla spektrats färger. Då såg vi att våra ögon omedelbart lärde sig att se färger som inte funnits tidigare! Så fort vi sett dem så vändes de i sin motsats. Det var som om orden inte skulle få hänga med. På det stora hela måste jag säga att jag är nöjd med den behandling vi fick på TAP-seminariets planeringsdagar på Säröhus.

7 kommentarer:

Penny sa...

ha! nu fick jag dig allt! där ligger väl du och sover som om ingenting har hänt medan jag sitter här och skriver det ena regelvidriga blogginlägget efter det andra. du kan inte stoppa mig! jag är ostoppningsbar, just det!

jag har nu ändrat alla inställningar i alla datorer världen över, så att de helt automatiskt lägger till det lilla ordet "inte" efter varje verb. fast bara när de besöker just det här blogginlägget, och man kan säga att jag har gjort det av ren och skär välvilja. inledningsmeningen lyder alltså numera "Man anlände inte till Säröhus under eftermiddagen, palatset tornade inte upp sig säkert åtta meter över den oförställt tappra lilla skaran, solen var inte ett djur."

man ser ju klart och tydligt på bilderna att är det något ni seminarieplanerare behöver, så är det hemlighetsmakeri. varmed jag på bästa biståndssätt bistått med. varsågod, det var så lite så!

Jakob sa...

du har naturligtvis rätt. det är ju så lätt att det blir stelt på såna där seminarier och planeringsgrejer och sånt, och jag hör ju själv: "Sedan gick allt efter planerna"...

förmodligen måste planeringsgrupper som oss lära sig att släppa loss lite och inte vara så förbannat stiffa. det där på säröhus liknar ju igenting! mysterier, tack! hemligheter och magi, bitte! nu efteråt så önskar jag nästan att jag inte publicerat vare sig texten eller bilderna alls. då hade det varit upp till folks egen fantasi att tänka sig vad vi gjorde på planeringsseminariet. och är det något jag verkligen har jättestort förtroende för så är det folks fantasi! de hade ju säkert hittat på att nåt helt fantastiskt hände på det där planeringsseminariet.

Penny sa...

nej, det är inte det att ni måste lära er släppa loss, ni verkar ju vara ett helt gäng av lössläppta personligheter! och liksom lösa kan man säga, tillräckligt lösa för att bli helt anpassade till den miljö ni befann er i och som du beskriver så bra.

men jag tänker mig att ni redan är lite magiska, det ser man ju på bilderna att ni är! avgrundsljusa ögon och någon slags spets-öron av okänd härkomst. men ni kanske inte är sådär magiska som bilderna påstår alls? ni kanske är helt vanliga människor med brister och fel som alla vi andra?

jag vill också åka på seminarieplaneringskonferens. ju.

Anonym sa...

ja, hejdå så länge!

Anonym sa...

jag längtade efter din blogg, och så vaknade jag. och då när jag vaknade började jag nästan genast att undra om det i själva verket inte var så att ni var säröhusets slavar, fast förvillande nog bestämde husetherrarna att ni enbart skulle göra sådant som ni trivdes i, allt för att förleda era i övrigt ganska skarpa hjärnor (men jag måste ändå vara drottningen av skarpa hjärnor - minns att det var JAG som genom mina enormt smarta frågor gjorde självaste Fredrika Spindler svarslös, ni borde hylla mig och för TAP-seminariets räkning införskaffa ett altare med min bild på, tillbedja mig och rådfråga mig som om jag vore oraklet i delphi, läsa mina texter och bjuda in mig till era tillställningar för att lyssna till mina visa ord!)kollra bort er och få er att tro att säröhuset var till för er när det i själva verket var precis tvärtom!

eller, fundera inte så mycket på det där med det förmodade slaveriet, tänkt istället lite mer på att Spindler faktiskt blev svarslös! hon tystnade ödmjukt inför min briljans! det kan du tänka på, ja, jag tänker iallafall på det ibland när folk påminner mig, inte av egen vilja, utan när - liksom nu - någon trycker upp det i ansiktet på mig som du gjorde nu med ditt blogginlägg, som ju givetvis bara var ett sätt för dig att skryta med att du har en tjej som är så smart att till och med Fredrika Spindler tystnar.

Anonym sa...

philippa said...

kanske ska ni roa er med att fundera över Fredrika Spindlers förmåga att ta och lägga beslag på
territorier...hon är mer en krigsmaskin än ett
rihzom...ett rihzom har ju ödmjukheten att
låta saker växa vidare...

Jakob sa...

hej philippa, jag måste säga att ditt inlägg är lite fegt. ungefär som att anklaga någon för att vara en messerschmitt, vilket liksom automatiskt gör en besserwisser av den som är tvungen att svara "besserwisser heter det!".

saken är ju den att krigsmaskinen är en instans som destratifierar räfflade ytor - av homogen(iser)a(de), organisatoriskt märkta territorier gör den slätt. en förslätningsmaskin. krigsmaskinen är en rhizomatisk förutsättning! möjligtvis kunde man säga att fredrika spindler, om man följer din linje, är en infångningsmaskin eller kanske nån sorts allmän räfflare. efter att jag hörde henne sparka tännsjös utilitaristiska arsle i p1 häromdan är jag dock böjd att avvika från din uppfattning. ho ho, nog öppnade hon flyktlinjer mot immanensplanet alltid! ja, det var så det sjöng i hela rhizosfären.

så när du säger att fredrika är en krigsmaskin så ber du mig att antingen tiga eller att inta en precis sådan där storebrorsduktig attityd som jag tror är det du uppfattar hos henne. då går det ju inte för sig för mig att rätta dig och säga att "det du tror att krigsmaskin betyder är i själva verket krigsmaskinens motsats"! för då blir ju jag det som du tänker på som krigsmaskinen, en tillslutare och inte en uppöppnare. och så blev jag dessutom nu tvungen att bli teknisk här på min egen blogg. alla ju typ bara dööör av uttråkning då!

så är det för oss neomaterialister, ingen jävel fattar hur kul vi är. har det.

Deltagare